HÄÄMATKA OSA 3: GRAND CANYON - VINKKEJÄ JA HELIKOPTERILENTO

Teimme Kalifornian häämatkallamme reissun myös Nevadan puolelle Vegasiin. Vegasissa vietetty pitkä viikonloppu piti sisällään myös ajomatkan Arizonan osavaltioon, jossa sijaitsee yksi maailman seitsemästä ihmeestä - The Grand Canyon.Grand Canyonille ajaa Vegasista noin pari tuntia, eikä meidän ajomatkalle osunut juurikaan ruuhkaa. Ainoat ruuhkat olivat moottoriteillä Vegasista poistuttaessa. Ruuhkan mahdollisuus kannattaa pitää mielessä ja ruuhka-aikoina ajamista kannattaa välttää isoimmissa kaupungeissa, sillä pahimmillaan se saattaa venyttää parinkymmenen minuutin ajomatkaa jopa kahteen tuntiin tai pidemmäksikin. Pieni vastoinkäyminen pääsi kuitenkin säikäyttämään jo ennen lähtöä, sillä aamulla navigaattori näytti matka-ajaksi 3h 45min, sillä se ei tunnistanut jollain pienemmällä tiellä olevaa nopeusrajoitusta. Matka-aika Vegasista Grand Canyonin West Rimille on kuitenkin pari tuntia ja ehdimme hyvin aikataulun puitteissa perille.


Olimme varanneet helikopterilennon Grand Canyonille Maverick Helicopters nimiseltä firmalta, mutta lentoja tekee myös monet muut yritykset. Maverickin valitsimme erään tuttavan suosituksesta. Hintaa helikopterilennolla oli noin 350 euroa kahdelta henkilöltä. Lento lähti Grand Canyonin West Rimiltä eli länsipuolelta West Rim Airportilta aamupäivällä klo 11.00. Paikalle piti saapua 40 minuuttia aikaisemmin ja meidät punnittiin vaa'alla ennen lentoa, jotta kopterin sallittu painoraja ei ylity. Samaan helikopteriin tuli kanssamme neljä muutakin matkustajaa.Grand Canyonin West Rim on Hualapai-intiaaninen omistamaa aluetta ja alueelle pitää maksaa noin 43 dollarin pääsymaksu per henkilö (heinäkuu 2015). Jostain syystä meiltä unohdettiin veloittaa tuo pääsymaksu ja säästimme yhteensä siis vajaa sata dollaria. Helikopterin lentäjä naureskeli sattumuksellemme ja kertoi, että Hualapai-intiaanit eivät tienaa helikopterilennoista juuri mitään, joten he haluavat ehdottomasti periä pääsymaksun alueelle saapuvilta helikopterimatkustajilta. Helikopterin lentäjälle muuten pitää jättää tippiä matkan päätteeksi, lentäjän huvittuneesta ilmeestä päätellen viiden dollarin tippi oli liian vähän, mutta kymmenen dollaria olisi ollut jo riittävä summa.

Samaan helikopteriin tuli neljä saksalaista ja pääsimme mieheni kanssa menomatkan ajaksi helikopterin etupenkeille. Lensimme noin kymmenen minuutin matkan kanjonin pohjalle ottamaan kuvia ja lämpötila hipoi pilvettömän kanjonin pohjalla puoli kahdentoista aikaan päivällä jo +40 astetta. Kolmen aikaan iltapäivällä alueella on kuuminta. Vietimme kanjonin pohjalla parikymmentä minuuttia kuvaten maisemia, jonka jälkeen helikopterilento lähti takaisin. Paluulennon ajaksi vaihdoimme paikkaa ja takana olevat pääsivät eteen paraatipaikoille. Yhteensä koko reissu kesti noin 40 minuuttia (10 min kanjonin pohjalle, siellä 20 min valokuvausta ja 10 min takaisin ylös kanjonista). Maverick Helicopters tarjoaa myös pidempikestoisia helikopterilentoja sekä iltalentoja auringonlaskun aikaan.Muita vinkkejä Grand Canyonille suuntaaville on esimerkiksi auton tankkaus. Emme olleet tankanneet autoa täyteen ennen Vegasista lähtöä ja ohitimme sujuvasti kaikki matkan varrellakin olleet huoltoasemat ajatellen, että "tankataan sitten seuraavalla huoltoasemalla". Lopulta olimme jo ajaneet perille Grand Canyonille, eikä bensa olisi enää riittänyt paluumatkaan lähimmälle huoltoasemalle, jonne Grand Canyonilta on matkaa noin 50-70 km. Saimme kuitenkin ostettua Hualapai-intiaaneilta bensaa kanjonin reunalla sijaitsevalta pieneltä autovarikolta ja onneksi bensa ei ollut ihan riistohinnoissa! Navigaattori ei myöskään aina osannut paikantaa meitä oikealle tielle, mutta onneksi Grand Canyonilta ei ole montaa reittiä takaisin ihmisten ilmoille ja liikenne on todella maltillista maalla ajelua.


Hualapai-intiaanit myyvät Grand Canyonille myös erilaisia sisäänpääsypaketteja, joiden hinnat vaihtelevat 43 dollarin peruslipusta jopa yli 300 dollaria maksaviin platinapaketteihin, joihin sisältyy muun muassa lounas, kiertoajelu, intiaanin tekemä lahja ja yhteisvalokuva intiaanin kanssa sekä kävely lasisillan päällä kanjonin yllä.Grand Canyonin West Rimillä sijaitsee siis myös hevosenkengän muotoinen Skywalk, johon täytyy ostaa erikseen lippu (tai sitten Skywalkin pääsylippu kuuluu johonkin intiaanien myyvistä paketeista jo valmiiksi). Me emme menneet Skywalkille, sillä helikopterista katsottuna se näytti todella pieneltä eikä pieni kävelykierros lasisillan päällä enää kiinnostanut, kun kanjonin oli nähnyt helikopterin kyydistä. Hualapai-intiaanit myyvät kanjonilla myös paljon turistikrääsää ja olisin halunnut ostaa kotiin tuliaiseksi unisiepparin, mutta 70 dollarin hinta siitä tuntui vähän suolaiselta. Kanjonilla myydään myös pientä suolasita syötävää, neljän dollarin vesipulloja ja SPF 70 vahvuista aurinkorasvaa.Kanjonin maasto on myös todella haastavaa ja etenkin kanjonin pohjalla kävellessä hyvät kengät ovat tarpeen. Sain blogin kautta testaukseen Haglöfsin superkevyet vaelluskengät mukaan matkallemme ja mieheni ei käyttänyt juurikaan mitään muita kenkiä koko matkan aikana ja kehui kengät yhdeksi parhaista kengistä. Nämä L.I.M -malliston "trekking" käyttöön soveltuvat kengät ovat muuten pinnaltaan goretexia, joten ne olivat ihan ykköset myös huvipuistoreissuilla, kun kävimme muutamassa vesilaitteessa kastumassa. Sukat pysyivät kuivina eivätkä kengät hiertäneet. Suurkiitos siis Haglöfsille kengistä!
VINKIT GRAND CANYONILLE:
- Ajomatka Vegasista Grand Canyonin West Rimille on noin kaksi tuntia
- Tankkaa auto täyteen jo matkan alussa tai viimeistään puolivälissä
- Varaudu pääsymaksuun, noin 43 dollaria per henkilö West Rimin puolella
- Laita jalkaan hyvät kengät ja ota mukaan aurinkorasvaa tai suojaa paljas iho vaatteilla!


Paluumatkalla pysähdyimme myös Hooverin padolla ottamassa muutamia kuvia, sillä pato sijaitsee ihan matkan varrella eikä Vegasiin ole kovin pitkä ajomatka padolta. Hooverin padolla on 10 dollarin maksullisia pysäköintipaikkoja, mutta siellä on myös ilmaisia parkkipaikkoja. Auton saa siis parkkiin ihan ilmaiseksikin, jos malttaa hetken kytätä parkkipaikkaa näköalatasanteella.

Ei kommentteja