Mut hei, sehän on **skaa vaan?

Ja yrjöä, räkää, kuolaa, puklua.. Miten suojata koti näiltä pienten ihmisten eritteiltä ja estää patjoja, mattoja ja sohvia turmeltumasta ainakaan ihan lopullisesti?

Itse en ole juurikaan miettinyt lapsia kodin materiaalivalintoja tehdessäni. Sitten pestään, jos menee likaiseksi. Jotain pieniä suojauksia olen toki tehnyt, mutta meillä nyt ei olekaan mitään käsin tehtyä silkkimattoa tai muuta ihan superkallista, jota pitäisi erityisesti varoa. Olen myös huomannut tulleeni paljon rennommaksi lasten myötä, ehkä se johtuu siitä, että on kaksi kakkapeppua pestävänä joka päivä. Kyllä mä vieläkin yökkäilen järkyttävän pahan hajun iskiessä nenään tai saatan vähän kauhistella matolle kaatuneita maitoja, mutta se on sitä elämää lasten kanssa.
Meidän tummanruskean sohvan olen suojannut valkoisilla Ikean halpisvilteillä. Meidän sohvassa näkyy kaikki tahrat heti (syytän huonoa kangasvalintaa ja olen jo valinnut uudet kankaat, kunhan vaan raaskisin ne ostaa), joten sohva oli pakko suojata enimmiltä tahroilta. Kotiimme tulee samalla vähän valoisempaa ilmettä, kun tummasävyinen sohva verhoutuu vaaleisiin viltteihin. Viltit on myös helppo heittää likaantuessaan pesukoneeseen tai ottaa vaikkapa ulkokäyttöön, kun ne ovat nukkaantuneet tarpeeksi ja Ikeasta voi ostaa uudet viltit edullisesti. Tämä on ainakin edullinen tapa suojata sohva ja se säästää sohvan kankaita, kun niitä ei koko ajan tarvitse olla pesemässä. Kaikki sohvathan eivät edes ole vesipestäviä.

Tuo sohva tuntuu olevan sellainen paikka, jossa aina kipeänä sairastetaan. Makuuhuoneesta haetaan peitot ja tyynyt ja siinä juodaan kipeänä mehut ja syödään eväsleivät. Flunssan iskiessä pikkunenät hierovat aina itsensä sohvan kankaisiin, joten räkää se on ainakin saanut osakseen ihan tarpeeksi. Senkin takia nuo viltit ovat hyvä idea, ettei kaikki kuolat ja räät pinty kankaisiin kiinni, jos niitä ei ole heti pesemässä.
Sängyissä meillä on tietysti petauspatjan päällä vielä suojus. Lasten sängyissä suojukset ovat pissankestäviä ja meidän sängyssä on ihan perussuoja. Meidän aikuisten sängyn patjat ovat kyllä joutuneet kokemaan kovia, enkä edes halua kertoa tässä kaikkea.. Sanotaan nyt vaan, että tässä perheessä muutkin oksentavat sänkyyn, kuin vain lapset, YÖK YÖK ja vielä kerran yök! Oksennustauti ja etenkin norovirus on kyllä jotain niin karmivaa, etten toivo sitä kenellekään. Tuo petauspatjan suojapeite on helppo heittää pesukoneeseen tarvittaessa ja pesen sen usein lakananvaihdon yhteydessä ihan muuten vaan, vaikka näkyviä tahroja ei olisikaan tullut.


Muita vinkkejä kodin päivittäisen siivouksen helpottamiseen:

Tahrat kannattaa poistaa heti tuoreeltaan, kuivuneiden tai pinttyneiden tahrojen puhdistaminen on tosi vaikeaa. Etenkin puisen syöttötuolin hinkkaaminen kuivuneista tahroista on tosi rasittavaa, joten kannattaa pitää syöttötuolin vieressä vaikka kertakäyttöisiä kosteuspyyhkeitä, joilla enimmät ruokatahrat saa kätevästi pyyhkäistyä puhtaaksi.
Pöydässä tabletit ja ruoka-aluset suojaavat pöytää enimmiltä roiskeilta. Ne myös toimivat pöytäpinnan suojana, jos lapsi innostuu vaikkapa hakkaamaan pöytää haarukan kärjellä. Tabletti on myös helppo pestä puhtaaksi ja itse käytän lapsilla silikonisia astianpesukoneen kestäviä tabletteja, jotka on tosi helppo puhdistaa.

Yöksi kannattaa laittaa lapselle tosi hyvä vaippa ja vaipan päälle kannattaa laittaa yöpuvun housut, jotka pitävät vaippaa ehkä himpun verran paremmin paikoillaan. Illalla ei kannata tankata juotavaa ihan hullunlailla, sillä siinä tapauksessa lapsella tulee yöllä ihan varmasti pissahätä. Jos pissavahinko kuitenkin käy, pese lakanat ja suojat heti, ettei pissanhaju pinty niihin.

Ottaisin mielelläni vastaan ideoita kodin pitämiseen puhtaana päivittäisillä pikkujutuilla. Tuleeko siis mieleen jotain sellaista siivoustyötä, jonka voisi tehdä nopeasti sillä hetkellä, mutta myöhemmin sen asian siivoamiseen menee tolkuttomasti aikaa? Esimerkkinä tuo syöttötuolin siivous, kun pinttyneet ruokatahrat on myöhemmin vaikeaa saada irti.

Siivouspostaukseni tulee jatkumaan seuraavaksi joulusiivouksen merkeissä, toivottavasti pysytte matkassa mukana :)

2 kommenttia

  1. :D mä olen aina ajatellut että vain mun puiseen syöttötuoliin jää jämiä joita ei meinaa millään saada pois.. Miten siitä syöttötuolista onkaan niin vaikea hetimmiten pyyhkiä ne jämät

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, se on varmaan enemmän sääntö kuin poikkeus, että puinen syöttötuoli on likainen :D

      Poista