Milloin kotiäidin on aika palata töihin?

Olen ollut kotona kesästä 2012, pian siis 2,5 vuotta. Teimme juuri päätöksen mieheni kanssa, että jään kotiin vielä ensi syksyyn asti, tulen siis olemaan työelämästä pois yhteensä siis hieman yli kolme vuotta. Omasta mielestäni tämä ei ole tavattoman pitkä aika, sillä näiden kolmen kotona olo vuoden aikana meille on syntynyt kaksi lasta. Pitkä aika mielestäni olisi, jos olisin ollut kotona kahden lapsen kanssa kuusi vuotta.

Olen kuitenkin jo miettinyt paljon töihin paluuta. Työskentelen finanssialalla, mutta kuluneiden vuosien aikana myös tämä ala on kokenut YT-neuvotteluja. Toivon sydämestäni, että taloustilanne lähtisi pikkuhiljaa kohenemaan ja myös minulla olisi mahdollisuudet jatkaa uran luomista hyvistä lähtökohdista. Tapasin myös taannoin kauppareissulla erään entisen miespuolisen työkaverini, joka oli edennyt hienosti urallaan näiden kotonaolovuosieni aikana YT-paineista huolimatta. Tunsin raapaisun sydämessäni, että mitä jos minä en enää ikinä ylene, kun olen vain ollut kotona lasten kanssa. Mitä jos en pääse enää ikinä kiinni hyvään työrytmiin, mitä jos en enää nauti työnteosta, mitä jos olen väärällä alalla.. Kaikki työkaverini ovat varmasti vaihtuneet, edenneet urallaan, esimieheni on jäänyt eläkkeelle ja todennäköisesti itsekin vaihdan toimipistettä töihin palatessani. Kaikki nämä mietityttävät minua.


Työvaatteet ja asusteet mietityttävät myös jo nyt..


Marraskuun Kaksplus-lehdessä oli käsitelty töihin palaamista äitiysloman jälkeen. Toivoisin kuitenkin aiheesta vielä enemmän keskustelua ja haluaisin imeä tietooni kaikki aiheesta käydyt keskustelut, tutkielmat ja artikkelit. Kaksplussan artikkelissa oli käsitelty myös äitiysloman plussia ja miinuksia ja huomasin väkisinkin vertaavani itseäni esimerkkitapauksiin. Artikellissa oli argumentteja äitiysloman puolesta ja vastaan. Uskon äitiysloman ja kotona olon tehneen minulle hyvää, olen oppinut hyviä taitoja ja hallitsemaan kaaosmaisiakin tilanteita. Tällaiset taidot ovat olleet minulla veressä aina, mutta tuntuu hyvältä huomata, että hei mähän pärjään näissä tilanteissa ihan hienosti. Odotan innolla, että pääsen näyttämään kynteni työelämään palattuani, sillä en ole paikoilleni jäävä tyyppi, vaan haluan kehittyä eteenpäin. Uskon, että kotona opituista kaaoksen hallinta taidoista, organisointi- ja priorisointikyvyistä on valtavasti hyötyä myös töissä. Olen toki osannut näitä taitoja myös aikaisemmin, mutta äitiyden ja lasten hoidon myötä osaa ottaa vastuuta elämästä aivan eri tavalla. Olen tullut tavoitteellisemmaksi, ymmärrän nyt paremmin, mitkä asiat työssäni ovat merkityksellisiä ja tunnistan paremmin omat vahvuuteni. Uskon myös selviytyväni paremmin ihmissuhteiden kanssa ja osaan myös nyt tukea paremmin muita ihmisiä omissa elämäntilanteissaan. Sanotaan nyt vaikka niin, että kotona olo on luonut minulle perspektiiviä elämään. Osaan katsella tilanteita ulkopuolelta eri tavalla, kuin aikaisemmin.

Onneksi minulla on vakituinen työpaikka, johon palata. Opiskeluaikojen työnhaku oli todella puuduttavaa ja jopa hermoja raastavaa, vaikea kuvitella mitä se saattaa pahimmillaan olla nyt lama-aikana, saatika jos olet viettänyt kotona monta vuotta lasten kanssa. Töihin palaaminen voi olla todella stressaava tilanne pitkään kotona viihtyneelle.

Kun palaan töihin, pikkuneiti A on täyttänyt juuri kolme vuotta ja pikkuherra O täyttää ihan pian kaksi vuotta. Olen onnekas saadessani jäädä vielä kotiin kesäksi, sillä nyt vuoden vaihteessa tarhaan meneville lapsille on todella vaikea saada hoitopaikkaa alueeltamme (sain juuri puhelun tarhan johtajalta). Pikkuherra O ei myöskään osaa vielä syödä itse kunnolla tai ilmaista hätäänsä esimerkiksi kakkavaipastaan, joten olen onnellinen, että myös pikkuherra O saa vielä kasvaa vähän isommaksi pojaksi ennen päivähoidon aloittamista.

Vaihtaisin mielelläni ajatuksia työelämään palaavien tai juuri palanneiden äitien kanssa. Onko esimerkiksi työpaikan vaihdos ollut mielessä ja miten se on sujunut vai onko oma vanha työpaikka ollut sittenkin se oikea? Miten töihin paluu on sujunut?

8 kommenttia

 1. Kotona olosta kannattaa nauttia silloin kun se on mahdollista :) Itse olin kotona lapsen kanssa 1,5 vuotta ennen kuin palasin töihin. :) Töissä olin pari kk, joulukuun olen kotona ja tammikuussa alkaakin sitten uudet kujeet, jolloin tyttö on päiväkodissa vain virikehoidossa :)

  -Mirka
  http://mkasvukipuja.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, täytyykin seurata teidän tarinaa sitten tarkemmin ja tuo teidän kuvio tuntuu toimivan teillä varmaan aika hyvin? :) Tunnen kyllä olevani todella etuoikeutettu, että saan olla lasten kanssa näinkin pitkään kotona ja esikoinenkin ehtii täyttää 3v. ennen päiväkotiin menoa.

   Poista
 2. Muistan sinut syyskuisten ryhmästä ja asutaankin samalla suunnalla ja itse juuri sain saman puhelun päiväkodista. Meillä siis tarkoituksena on aloittaa päivähoito nyt tammikuussa ja olen tällä hetkellä vielä opiskelija, mutta etsin viimeistä harjoittelupaikkaa, joka alkaisi tammikuussa. Tilanne on tosiaan aika stressaava, sillä edes harjoittelupaikan saanti tuntuu vaikealta. Alana mulla on myös talousala, joten olen kiitollinen jos sinulla on jotain hyviä vinkkejä josta lähteä etsimään harjoittelupaikkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Maria, kun laitoit kommentin! :) Saatteko te paikkaa lähimmästä päiväkodista? Päiväkodin johtaja tuntui olevan helpottunut kun sanoin, että me ei tarvita tammikuussa sittenkään paikkaa. Sanoi, et siellä on aika huono tilanne vuodenvaihteessa aloittavilla. Toivottavasti meidän lapset pääsis lähimpään päiväkotiin sitten elokussa!

   Poista
  2. Vielä ei ole tullut vastausta siitä lopullisesta päätöksestä. Kuulemma erittäin hankalalta näyttää tällä alueella päiväkoti paikan saaminen. :/ Toivotaan ettei nyt ihan toiselle puolelle Vantaata jouduttas. Muutenkin aamut tulee aikastumaan todella paljon sitten, joten ois aika lottovoitto, että päiväkotipaikka ois kävelymatkan päässä.

   Poista
  3. Ainiin hei, unohdin ihan sanoa.. ota muhun yhteyttä vaikka sähköpostilla tai Facebookin puolella, niin katsotaan, jos voin olla avuksi harjoittelupaikan saamisen kanssa :)

   Poista
 3. Oon menossa töihin vuoden vaihteessa ja jännityksellä odotan mihin päiväkotiin lapset pääsevät/ joutuvat :/ täällä on kauhee tilanne kun jossa on n.68 perhettä Riihimäki-lisän loppumisen takia,joten kai se on pääasia että johonkin lapset pääsevät. Oon sitten ollut kotona 3v 8kk, tosin oon tehny osa-aikaisesti töitä..muuten en olisi varmaan niin pitkään pystynyt olemaan. Oon tykännyt kotona olla kauheesti ja olisin näin voinut jatkaa kunnes b on 3 mutta tää oli nyt päätetty näin:) t.inka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Inka, voi ei.. kuulostaa kaaokselta. En kyllä ymmärrä, et millä järjellä esimerkiksi kotihoidontuen loppumista tai kuntalisien katkaisua perustellaan, kun tilanne menee vain huonommaksi sen jälkeen. Mihin hoitoon ne kaikki lapset muka mahtuu. Onkohan tilanne aina ollut näin huono vai onko se nyt vaan viimeisten vuosien aikaan saamaa?

   Poista