Joulun paras saaristolaisleipä!

Tykkään todella paljon leipoa, mutta viime vuosina siihen ei ole ollut kovin montaa mahdollisuutta. Tänään sain kuitenkin mahdollisuuden kokeilla uutta reseptiä, jonka bongasin uudesta Kotiblogit lehden kolmannesta numerosta. Lehdessä oli paljon muitakin erinomaisen kuuloisia reseptejä (joita toivottavasti pääsen kokeilemaan vielä ennen joulua), mutta eniten makuhermojani kutkutti saaristolaisleipä. Blogini ei ole tunnettu resepteistä tai ruoanlaitosta, mutta en malttanut olla jakamatta tätä älyttömän hyvää reseptiä teidän kanssa. Tämä leipä löytyy ehdottomasti tänä vuonna joulupöydästämme.







Saaristolaisleipä on tumma, kostea, raskas ja makeahko leipä, jossa on paljon siemeniä, rusinoita ja pähkinöitä. Makeuden leipään tuo siirappi sekä rusinat ja ennen siirapin lisäämistä taikina maistuu oikeastaan suoraan sanottuna aika pahalle, ei siis kannata maistaa ja tuomita keskeneräistä! Leivän valmistukseen kannattaa varata aikaa useampi tunti (itse valmistaminen sujuu suht nopeasti, mutta nostatukseen ja paistamiseen menee aikaa). Tätä leipää kannattaa ehdottomasti kokeilla, se on nimittäin ehdottomasti parasta ikinä leipomaani leipää!




Saaristolaisleipä

1 l appelsiinimehua
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl rusinoita
1 dl saksanpähkinöitä
0,5 dl pellavansiemeniä
75 g tuorehiivaa
3 dl siirappia (käytin tummaa siirappia)
0,5 tl jauhettua neilikkaa
1 rkl suolaa
8,5 dl vehnäjauhoja (laitoin itse 7,5 dl)

Voiteluun:
0,5 dl vettä
2 rkl siirappia

Vuoan pohjalle:
auringonkukansiemeniä
pellavansiemeniä




1. Sekoita mehun joukkoon kaljamaltaat, leseet, ruisjauhot, rusinat, pähkinät ja siemenet.

2. Anna seoksen seistä puoli tuntia pari kertaa välillä sekoittaen.

3. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva, siirappi, mausteet ja vehnäjauhot.

4. Levitä kolmen litran vetoisen leipävuoan pohjalle auringonkukan- ja pellavansiemeniä niin, että pohja peittyy. Itse käytin kolmea erillistä yhden litran kertakäyttövuokaa, eli tein kolme leipää. Näin leivistä tuli sopivan kokoisia, taikina on todella iso.

5. Kaada taikina vuokiin ja peitä liinalla ja anna kohota tunnin verran.

6. Paista leipä uunin alatasolla 175 asteessa tunnin ajan. Tunti on sopiva paistoaika, vaikka tikulla kokeiltaessa taikinaa vähän tarttuikin tikkuun. Tämä leipä on kypsänäkin tosi mehevää ja kosteaa.

7. Valele leivät siirappivedellä puolessa välissä paistoa.

8. Jäähdytä leivät vuoissa ja irrota.




Edit. Olisi kiva kuulla, jos joku kokeilee tätä reseptiä! Miltä maistui ja miten onnistui? :)

5 kommenttia

  1. Saaristolaisleipä kuuluu niin jouluun.. ;)

    VastaaPoista
  2. Haittaakohan jos jättää rusinat pois? :D jotenkin rusinat+leipä ei kuulosta houkuttelevalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko et haittaa, makeutta tulee siirapistakin! Luulisin, et tähän leipään voi muutenkin laittaa vähän "mitä sattuu kaapista löytymään".. Mä taas rakastan rusinoita, meinasin laittaa pari kourallista ylimääräisiä, mutta onneksi pysyin järjissäni rusinoiden suhteen, olis voinut tulla aika.. Noh, rusinaista muuten :D

      Poista
  3. Huippuhyvää ja hyvin ohjeistettu ja kuvattu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Tämä on kyllä hyvää, täytyykin aloittaa pian ekat satsit :)

      Poista