"Miten sulla voi olla aikaa blogata?"

Sain eräältä entiseltä työkaveriltani osakseni ihmettelyä, että miten mulla on aikaa bloggaamiselle, kun kotona on kaksi lasta, kotityöt ja kodinhoito sekä lisäksi "kaikki se muu". Mun työkaverilla on itsellään myös pieni lapsi ja kotityöt ovat myös hänen vastuullaan, eikä ainakaan hänellä tunnu jäävän aikaa millekään ylimääräiselle. Ehkä joku muukin lukijani pähkäilee samaa, joten ajattelin valoittaa hieman ajankäyttöäni sekä kertoa miten kotityöt ja vastuut meidän perheessä jakautuu. Tähän alkuun myös täytyy mainita, että toisen lapsen saamisen myötä mä olen huomannut saavani paljon enemmän päivisin aikaan, kuin yhden lapsen kanssa ollessa. En oikein tarkkaan tiedä mistä se johtuu, ehkä sain aivot takaisin päähän ja tajusin, että elämässä on muutakin kuin päiväunet, ruokailu, vaipanvaihto ja tuttipullon lämmittäminen.

Kotitöistä mun vastuulla on pyykinpesu, keittiön siisteys, lakanoiden vaihto, imurointi, lattioiden pesu ja kaikki muu perussiivoukseen kuuluva. Mieheni Vee auttaa siivoamisessa viikonloppuisin ja joskus iltaisin, jos ehtii, mutta pääasiassa Vee ei siivoa arkisin. Meillä on kaksikerroksinen talo ja me ollaan pidetty tavoitteena se, että alakerrassa ei ole leluja, sillä tämä helpottaa siivoamista ja yleistä järjestyksen pitämistä huomattavasti. Lelut tekee kodin tosi sekaisen näköiseksi, sillä muuten meillä on yleensä suht siistiä. Jos lelut on levitetty pitkin poikin kotia, niin tuntuu, että joka paikassa on kaaosta. Yläkerrassa lapsilla on oma leikkihuone ja leikit on pyritty pitämään siellä huoneessa. Nyt alakerrassa on pieni kassillinen leluja Oon syntymäpäivien jäljiltä, mutta jossain vaiheessa nekin on tarkoitus viedä yläkertaan.


Eli mun vastuulla on siis perussiivoukset arkisin ja lastenhoito. Meidän lapset ovat nyt siinä iässä, että heistä alkaa olla jo seuraa toisilleen. Aa ja Oo leikkivät välillä yhdessä, tai Aa leikkii ja Oo tutkii. Mä yleensä hengailen lähistöllä, jos lapset leikkivät, sillä välillä jommalle kummalle lapsista saattaa tulla jotain hyviä ideoita, kuten esimerkiksi mikä voisi olla jännittävämpää, kuin kiivetä leikkikeittiön tiskialtaaseen seisomaan? Näitä tilanteita varten äidin vaisto on onneksi yleensä valppaana ja mun haukan silmät huomaavat melkein kaikki vaaratilanteet jo vähintään viisi sekuntia ennen onnettomuutta. Näin on vältytty aika monelta itkulta. Lasten leikkien lomassa äidillä on siis usein vähän aikaa ja silloin mä saatan laittaa pyykkejä, siivoilla, lueskella lehtiä tai selailla netissä esimerkiksi jotain sisustussivuja, mutta aina niin, että olen heti saatavilla, jos mua tarvitaan. Jos mulla on blogin postauspäivä, niin saatan ottaa aamupäivisin ja päivisin kuvia lasten leikkien lomassa ja kirjoittaa postausta iltaisin.
Ruokaa me tehdään yleensä aina viikonloppuisin niin paljon, että arkena vaan lämmitetään sitä. Jos mun täytyisi joka päivä tehdä ruoat itselleni ja lapsille alusta loppuun asti, niin enhän mä ehtisi enää muuta tekemään. Mä oon superhidas ruoanlaittaja, johtuu varmaan siitä, että mä teen aika pikkutarkkaa työtä, koska mä olen tosi visuaalinen ihminen ja haluan, että kaikki on nättiä. Porkkanoita pilkkoessa pilkon hitaasti, että paloista tulee kauniita ja leipää voitelen hitaasti, jotta voi levittyy tasaisesti joka kohtaan. Mun hitaus ärsyttää jopa mua itseäni välillä ja muun muassa tästä syystä meidän ruoan tekee yleensä Vee, koska se on niin paljon suurpiirteisempi ja tekee ruokaa paljon reippaammalla otteella. Meillä lapset syö eri ruokaa kuin vanhemmat, joten viikonloppuisin ruokaa tehdään molemmille ja arkena jääkaappi onkin sitten täynnä erilaisia purkkeja. 
Ruokakaupassa käydään joko yhdessä viikonloppuisin tai sitten Vee käy joku arki-ilta itsekseen. Mulla ei ole autoa käytössä, joten en kahden lapsen kanssa voi lähteä julkisilla ruokakauppaan tekemään isoja ostoksia, sillä enhän mä edes saisi kasseja kannettua mitenkään kotiin. Lisäksi mulla menisi pelkästään matkoihin julkisilla yli 1,5h, joten siitäkin syystä on sovittu, että kaupassa käydään yleensä yhdessä viikonloppuisin. Me kävellään kyllä välillä arkisin lasten kanssa meidän pienelle lähikaupalle, josta haen välillä lisää maitoa tai muuta nopeasti loppuvaa ja akuuttia, ettei Veen tarvitse lähteä maidon hakuun isoon kauppaan. Välillä me myös lähdetään arkipäivisin lasten kanssa käymään ostoskeskuksessa ja saatan siinä samalla tehdä vähän enemmän ruokaostoksia mahdollisuuksien mukaan.
Ja sitten on vielä "kaikki se muu". Eli äidin omat harrastukset. Mun liikuntaharrastuksiin kuuluu tällä hetkellä lenkkeily ja pyrin käymään ainakin parina iltana viikossa lenkillä. Yleensä lenkkiin ja matkoihin menee noin yhteensä noin 1,5h eli kun Vee tulee kuuden aikaan töistä, niin mä olen illalla viimeistään kahdeksaan mennessä takaisin kotona ja sitten alan heti laittaa lapsia iltapuuhiin ja nukkumaan. Sellaisina päivinä, kun mä en mene lenkille, on mun blogiaikaa tai muuta vapaata. Silloin mä ehdin siivoilemaan, katsomaan telkkaria, surffailemaan netissä ja kirjoittelemaan blogipostauksia. Mä myös rakastan askartelua ja pidin aikaisemmin myös askartelublogia. Tällä hetkellä askartelu on jäänyt vähemmälle, sillä tämä blogi ja kodin sisustaminen ovat tulleet tilalle.

Toivottavasti tämä postaus herätti teissä jotain ajatuksia. Kommenttiboksissa on tilaa kysymyksille, palautteelle tai vaikka kyseenalaistamiselle :)

8 kommenttia

 1. Mulle tuli mieleen tuosta leikkuhuoneesta heti mieleen että eikö ole hankalaa että lapsilla on sellainen erikseen ja joutuu itse vahtimaan siellä/lähistöllä leikkejä?
  Meillä on nyt niin pieni koti että lasten makkarissa on leluja, mutta ne kyllä kulkeutuvat ympäri taloa. Harvoin kumminkaan jaksavat leikkiä leluilla - ne ovat oikeastaan vain silloin kun lasten kavereita vierailee. Lapset pyörivät jaloissa teen mitä tahansa... pyykkien viikkaukseen, kokkaamiseen ja kaikkeen muuhun lapset osallistuvat innolla. Ainakin mun elämää helpottaa hirmuisesti kun lapset pyörivät mun tekemisissä mukana. Tietenkin se hidastaa ja tekee jostain asioista hankalampaa, mutta koen että on hyvä että saavat osallistua pienestä asti kotiaskareisiin. Omaa aikaa on silloin kun lapset nukkuvat päikkäreitä, muuten ovat tiiviisti mukana kaikessa :).
  Perheitä ja tapoja on erilaisia, hyvä niin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tia! Me ollaan asuttu tässä kodissa reilu vuosi ja ollaan kokeiltu kaikenlaisia paikkoja leluille. Välillä tuo kuvassa näkyvä leikkikeittiö oli alakerrassa lähellä keittiötä, mutta lapset leikkivät tietysti siinä ja keittiöön oli tosi hankala päästä tai sitten piti koko ajan olla korjaamassa leluja pois tieltä. Sama ongelma oli aina nukkumaan käydessä, kun lelut olivat lasten makuuhuoneessa: kauhea raivaaminen, ennen kuin tie sänkyyn oli vapaana. Yläkerran leikkihuoneessa lelut voi jättää niille sijoilleen ja mennä jatkamaan sitten kun siltä tuntuu. Muu 90 neliön koti pysyy myös siistimpänä, kun lelut on keskitetty pääosin yhteen huoneeseen, toki niitä kulkeutuu aina välillä mihin sattuu ja niin kuuluukin olla. Yläkerrassa meillä on myös kodinhoitotilat ja leikkien lomassa lapset osallistuu pyykkikoneen täyttämiseen ja tyhjentämiseen aina kun haluavat eli meilläkin lapset "pyörivät jaloissa" kyllä koko päivän. Meidän vanhin lapsi on vasta vähän yli kaksi vuotias, eikä osaa sillä tavalla vielä viikata vaatteita tai kokata ruokaa, mutta esimerkiksi viikonloppuna hän seisoskelee jakkaralla keittiössä ja katselee miellään ruoanlaittoa. Ja on äidin apuna muutoinkin, kun siivoillaan tai imuroidaan. Lasten onkin hyvä osallistua perheen kotiaskareisiin ja itsekin olen oppinut sillä tavalla elämän taidot! :)

   Poista
 2. Itsekin oon miettinyt välillä, miten sitä sitten jaksaa jos tässä huushollissa olisi toinenkin lapsi, mutta näköjään se voi sujua ihan hyvin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei JohaNna, kyllä se voi ihan hyvin sujua! :) Itse en enää kolmatta tähän kiireeseen haluaisi, kun meidän lapsilla on nyt jo niin pieni ikäero, nyt on hyvä vain nauttia elämästä tässä vaiheessa <3

   Poista
 3. Onpa teillä ihanan näköinen koti. Kyllä blogille löytyy aikaa kiireiseltäkin perheenäidiltä. Sehän riippuu vaan ajankäytönhallinnasta. Itse olen nopea liikkeissäni, vaikka tekisin asiat huolellisesti. Mulla muhii blogitekstit ja ideat päässä samaan aikaan kuin esim. siivoan. Silloin siihen itse tekstin kirjoittamiseen ei mene niin paljon aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mama D, kiitos! Itsekin aina siivotessani tai ulkoillessamme mietiskelen seuraavia postausaiheita valmiiksi päässä ja usein laitan hyvän aiheen tullessa mieleeni sen kännykkääni ylös, etten unohda. Jos menisin tyhjällä päällä kirjoittamaan, niin saattaisi olla kyllä hetken aikaa miettimistä ja asian jäsentelyä ennen ulosantia..

   Poista
 4. Miksi teillä vanhemmat ja lapset syövät eri ruokaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi, mieheni noudattaa hieman tarkempaa ruokavaliota ja esimerkiksi punnitsee ruokia ja tarkkailee ruokavalion makroarvoja sekä ottaa tarkat eväät töihin mukaan. Maustamme myös aikuisten ruokaa enemmän ja tulisemmin, joten tästä syystä teemme usein samoista aineksista eri ruokaa lapsille ja vanhemmille. En lisää lasten ruokaan myöskään juurikaan suolaa, mutta aikuisten sapuskaan sitä saatetaan välillä lisätä. Itse olen taistellut muutamien ylimääräisten kilojeni kanssa jo pidempään ja olen onnistunut vähän kiinteyttämään vartaloani, ennen-jälkeen kuvan näet esimerkiksi esittelypostauksesta hieman alempaa. :) Lasten ruokaa en halua sen kommemmin tarkkailla, vaan he saavat syödä monipuolisesti kaikkea!

   Poista